بازار کاشان و معرفی تیمچه امین الدوله
بیشترین سوالی که گردشگران داخلی و خارجی می پرسند آدرس بازار کاشان و تیمچه امین الدوله هست که ما هم خیلی سریع عرض میکنیم برید به تقاطع خیابان بابا افضل و میدان کمال الملک که امتدادش تا حدود دروازه دولت ادامه داره، ولی قبل از حرکت وایسید چند تا نکته جالب و قشنگ از بازار کاشان که جزء مهمترین و زیباترین جاهای دیدنی کاشان محسوب میشه رو، براتون بگم.
قدمت بازار کاشان
قدمت بازار را مربوط به دوران سلجوقی میدونن، ولی دوران اوج رواج آن مربوط به زمان صفویه و به خصوص دوران شاه عباس اول است. در مجموعه تاریخی بازار مساجد، بقاع، کاروانسراها، تیمچهها، حمامها آب انبارهای متعدد، بناهای سنتی که هر کدام را در دوره خاص ساختند وجود داره. یکی از مهمترین این بناها تیمچه امین الدوله هست که به دستور “امین الدوله” ساخته شده است.
بیشتر کسانی که به بازار کاشان میروند نظرشون برای خرید قالی، صنایع دستی و فرش دستباف کاشان جلب میشه، فرش کاشان شهرت جهانی داره.
وقتی از طرف میدان تاریخی فیض و از جلوخان مسجد زیبا و تاریخی میرعماد وارد بازار بشید در سمت شرقی، بازار مسگرها مشتمل بر کاروانسرای ذغالیها و کاروانسرای میرپنج و سرای غفارپور و مسجد و حسینیه رباط قرار میگیره که تا چند سال پیش پتکهای مسگرها گوشها را نوازش میداد ولی الآن چهرهای متفاوت داره.
از سمت غرب که به بازار وارد بشید از ابتدای بازار تا انتهای آن پانخل نامیده میشه و بناهای زیبا و تاریخی کاروانسرای گمرک، کاروانسرای نو، سرای نراقی ها، سرای بروجردی ها، آب ابنار بالا بازار، مسجد بالا بازار، حمام خان، سرای زرکش ها، حمام گذرنو، زیارت شاه سلیمان، حسینه پانخل و بقعه امام زاده قاسم، قیصریه، سرای آب انبار و … که رازها و حرفهای زیادی برای گردشگرانی که دنبال قدمت و تاریخ کهن هستند، داره.
از جمله مهمترین بناهایی که در بازار کاشان دیده میشه سرای سرپوشیدهای هست در نقطه مرکزی و چهار سوق معروف بازار (میانچال) که متعلق به دوره قاجاره و به دستور یکی از رجال نامدار عصر قاجار یعنی فرخ خان غفاری ملقب به امین الدوله و با معماری استاد علی مریم در سال 1285 ساخته شده است.
تیمچه امین الدوله
سه طبقه داره که خیلی مستحکم ساخته شده، سقف آن مرتفع و دهانه وسیعی داره که مثل این بنا با این عرض و طول و عظمت و شکوه جایی دیده نمیشه، چرا که علاوه بر زیباییهای خیرهکننده، شاهکار های هندسی داره.
استحکام این بنا و طرح نقشه و معماری آن بسیار با مهارتی طراحی شده که بعد از صد و سیزده سال هنوز کوچکترین شکافی در اساس و بنیان این بنا مشاهده نمیشه. شما از این موضوع آگاهی دارید که ارزش های معماری و فرهنگی این بنا بسیار زیاده و تا زمانی که نام بازار کاشان میاد تیمچه امین الدوله را در ذهن خودتون ترسیم کنید.
تیمچه امین الدوله شهرتی جهانی
ژان دیولافوای که باستان شناس فرانسوی بود، پس از سفر خود به ایران در سفر نامهاش در مورد رابطه آثار و ابنیه تاریخی ایران و مطالعه در مورد آن پرداخته است. یکی از این مطالعات و پژوهشهای او در مورد تیمچه امین الدوله بود و این بنا را اینگونه توصیف کرده است: بازار وسیع بوده و سقفش دارای گنبدهای کوچکی است که به هم پیوسته اند.
این کاروانسراها تاجرنشین و غیر از آنهایی هستند که مسافرین در آنها منزل می کنند. اینها دارای بناهای مجلل و مزینی بوده که یکی از بهترین نمونه های آنها کاروانسرای تازه ای است که تجار ساخته اند. شکل آن مانند منشور مربع القاعده بوده و در دو طرف آن درب ورودی دارد. تمام بنا با آجر پوشیده شده و نمای قشنگی دارد. در سقفش هم سه وزنه بزرگ است که بقدر کافی محوطه را روشن می کنند. این بنای مهم که پر از مال التجاره های گرانبهاست، بهتر از هر گونه احصائیه و محاسبه ای اهمیت تجاری، آبادی و ترقی شهر را نشان می دهد.
آنچه خواندید، تاریخچه تیمچه امین الدوله بود که در تاریخ بیست و نه دیماه سال 1353 به شماره 1016 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد و یکی از بهترین شاهکارها، نمونه ها و البته نمایندگان معماری اصیل ایران در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری بحساب می آید.
آدرس تیمچه امین الدوله
کاشان، تقاطع خیابان بابا افضل و میدان کمال الملک، بازار کاشان، به سمت پانخل، برای پیدا کردن آدرس روی لینک کلیک کنید.
هر وقت دلتون خواست که سفری به تونل زمان داشته باشید به کاشان بیایید و در کوچه ، پس کوچه هایش قدم بزنید، خانه های تاریخی و باشکوهش رو ببینید حتما به بازار قدیمی و تاریخی آن و صد البته کاروانسراهای بامزه و قدیمیاش سر بزنید و تیمچه امین الدوله هم در الویت اول برای دیدن تمام جذابیت بازار کاشان را در یک قاب زیبا به تماشا بشینید.
شکوه معماری ایرانی ، قرینه سازی بی بدیل و حجره هایی که همین حالا در حال فروختن فرش دستبافت کاشان، عتیقه و حتی گلاب کاشان هستند و به همین خاطر میگوییم که کل بازار کاشان را در یک قاب خواهید داشت. اگر به این کهن شهر زیبا و با صفا سفر کردید و تیمچه امین الدوله رو از نزدیک دیدید برایمان از خاطره و نظراتتون در زیر همین نوشتار در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید، تا ما و بقیه همراهانمان را در لحظات شیرینتان شریک کرده باشید، سپاس از صبوری و لحظاتی که وقت گذاشتید.
یک پاسخ به “بازار کاشان و تیمچه امین الدوله”